Základní recept pro vašeho masožravce
Kočka je striktní masožravec, a proto by součástí jejího každodenního jídelníčku mělo být maso. Příprava masové směsí pro zpestření stravy vaší kočky není vůbec složitá.
Krok 1 – připravujeme maso
Prvním krokem je samozřejmě maso nakoupit a pak, až svůj úlovek přinesete domů, ho zpracovat.
Na základní směs budete potřebovat:
- svalovina300 g krůtího (nebo kuřecího) stehna bez kostí.
- svalovina + kosti40 g kuřecího krku s kůží (nebo kuřecích křidélek – pouze první dva články křídla)
- svalovina + zdroj taurinu100 g krůtích (kuřecích nebo kachních) srdíček
- orgány40 g kuřecích jater
Krok 2 - Krůtí stehna, srdíčka a játra nakrájíme na kousky
Samozřejmě můžete svalovinu (stehna, srdíčka) namlít – záleží na vás a na preferencích vaší kočky.
Játra je také možné nakrájet nebo namlít. Pokud maso bude nakrájené na kousky, kočka bude nucená kousky žvýkat, což je prospěšné pro její zuby a dásně.
Dalším krokem je namlít krk (popř křidélko) a to i s kůží. Pokud byste kupovali kuřecí polévkovou směs, součástí které jsou např. kuřecí krky nebo i křídlo (a občas se tam objeví srdíčko nebo dvě), tak tam můžete objevit tzv. biskupa – kuřecí ocásek. Ten bez váhání namelte také. Namlít nebo nakrájet můžete i plíce, které bývají uvnitř kuřecího skeletu (u polévkové směsi).
Pak už jen vše zamícháme a naporcujeme.
Obr. 3 – kůži a krky je potřeba dobře rozemlít
Obr. 4 - pak už jen vše zamícháme a naporcujeme
Obr. 5 – příprava na skladování
Maso, které kočkám naservírujeme na jejich mističku, maso musí mít pokojovou teplotu. Až vyndáme maso z lednice, je možné ho ohřát ve vodní lázni.
Tuto základní směs můžete ještě obohatit multivitaminovými přípravky, kteří jsou přímo uřčeny pro BARFování (když máte namleté kosti vždy zkontrolujte, zda je takový přípravek vhodný pro použití nebo ne). Do směsi můžete přidat trochu pivovarských kvasnic nebo kapku lososového (nebo jiného rybího) oleje. Také je dobré přidat Vitamin E. Samozřejmě přidáváme pouze jeden-dva doplňky stravy, nemícháme do směsi vše, co najdeme doma.
Masovou směs je možné zpestřit přidáním vajíček - u slepičích jen žloutek, křepelčí lze celá. Vajíčka vždy přidáváme před servírováním, nikdy do základní směsi určené ke zmražení. Vajíčka do směsi zamícháme.
Důležité:
- Maso musí mít pokojovou teplotu (nesmí být zmražené ani studené).
- Maso se nesmí ohřívat v mikrovlnce.
- Maso by se nemělo skladovat v mražáku déle než týden; čím déle je maso skladováno, tím méně je v něm vitaminů a živin. Po týdnu skladovaní např. hodnota taurinu klesne na minimum.
- Je nutné dodržovat základní hygienická pravidla a po manipulaci s masem si umýt ruce